Du lever bara en gång

Du lever bara en gång

torsdag 1 november 2012

Vecka 18

Idag välkomnar vi vecka 18(17+0) i graviditeten, detta innebär att jag snart gått halva tiden. Måste faktiskt vara lite positiv här med tanke på att jag mått så katastrofalt dåligt de senaste månaderna så känns det faktiskt som att det vänt lite. Jag har inte mått dåligt och illa på snart en och en halv vecka vilket känns toppen. Och en annan positiv sak är att jag och Jocke snart ska få se vårt lilla mirakel för första gången, längtar verkligen tills dess.
Här kommer lite information om graviditetsvecka 18, vad som händer med mig som mamma och bebisen:

Mamma Praktika Graviditeten vecka för vecka av Leni Söderberg
Bebis
"Bebisen mäter denna vecka ca 12,5-14 cm från stjärt till huvud. Vikten är ca 150 g. Här hamstras det fett! Jämfört med förra veckan. Men den snabba tillväxten trappas ner något från och med denna vecka. Din bebis kan göra grimaser och rynka på pannan. Några av "hennes" basreflexer utvecklas nu. Man har t.ex. sett att fostret börjar suga om man vidrör deras läppar (det visar försök man gjort på foster i livmodern). "Hon" börjar bli känslig för ljus. Olika tester visar att fostret vänder ryggen till om din mage utsätts för direkt ljus, som vid solariesolning. Nu avslutas ett kritiskt stadium i utvecklingen av din bebis hjärna. Nästa utvecklingsstadium infaller mellan veckorna 24 och 36."
Du
"Runt 17-18:e veckan kallas du till din första ultraljudsundersökning. Du kan ha ökat mellan 4 och 6 kg i vikt. Hetsa inte upp dig över din viktökning. Du kommer att fortsätta att gå upp. Känner du oro tala med din barnmorska. Kom ihåg att ett sätt att bedöma hur din bebis mår att titta på  din viktökning. En ständig ökning i vikt är ett bra tecken."

Libero-appen för smartphone
Barnet
Öronen kommer på plats. Ansiktsmusklerna har utvecklats tillräckligt för att kunna forma en mamma ansiktsuttryck, så kanske grimaserar barnet åt dig... även om det inte är medvetet. Ännu. Barnet utvecklas och växer stadigt, men nu sker tillväxten lite långsammare. Barnets öron har nått fram till sin slutgiltiga placering och sticker nu ut från huvudet. Ögonen har ögonbryn och en antydan till ögonfransar. Näthinnorna reagerar på ljus genom de slutna ögonlocken.
Du
Du blir erbjuden ett så kallat rutinultraljud, då man kontrollerar hela barnet. Många säger att det är en fantastisk upplevelse att se sitt barn för (kanske) första gången. För pappan eller den partner som inte själv är gravid är det i regel första gången han eller hon verkligen förstår eller tror på att det verkligen är ett barn på väg. Under ultraljudsundersökningen känns allt plötsligt så verkligt. Verkligen verkligt. 

Nu ska jag strax dra mig mot praktiken för en kvällsarbete och imorgon blir det en liten tripp med mamma och syster!
Hoppas alla får en bra dag!
Kramar <3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar