Du lever bara en gång

Du lever bara en gång

måndag 15 april 2013

Vecka 40

Nu är slutet väldigt nära, idag är det endast fyra dagar kvar till det beräknade datumet som är på fredag. I lördags var jag och Jocke inne på förlossningen på kontroll då jag hade uppfattat minskade fosterrörelser. När vi var där såg allt normalt ut och jag hade täta sammandragningar när vi var där inne, men inte tillräckligt intensiva. Barnmorskan kollade livmoderhalstappen och hade börjat öppna mig något men inte tillräckligt för att få stanna. Vi tog även ett ultraljud för att se så att fostervattnet såg okej ut och det gjorde det. Den senaste dagen har varit väldigt intensiv med sammandragningar, dock har jag inte påverkats så pass att de på förlossningen tyckte jag skulle åka in. Så idag får det bli en låååång promenad för att se om bebis bestämmer sig för att h*n vill komma ut till mamma och pappa.
Kommer nu skriva lite om vecka 40 här nedan:

Vecka 40

Mamma praktika Graviditeten vecka för vecka av Leni Söderberg
Bebis
Nu är det klart. Din bebis väger 3,5-4 kg och är 48-52 cm lång. Det är nästan omöjligt för ”henne” att röra sig nu. Trots detta kan ”hon” stanna kvar i två veckor till. Så stirra dig inte blind på ditt förlossningsdatum. Den holländska professorn Heintz Prechtl menar att människobarnet egentligen föds alldeles för tidigt, just för att huvudet ska kunna komma ut. Ditt barn utsätts för ett betydande tryck mot skallen när det föds. Hos vissa barn kan man se hur skallbenen laget sig ovanför varandra under passagen genom den trånga bäckenkanalen. Om människobarnet får födas utan påskyndan av teknik eller annat föds ”hon” oftast på natten, råttor föds vanligtvis på dagen och lammungar på morgonen. Varför det är så ve man inte idag.
Du
Din mage är ungefär lika stor som vid förra veckans kontroll, men den kan också ha sjunkit ännu lite mer. Det är dags att föda. Glöm inte att många kvinnor går över tiden i upp till 14 dagar och ibland lite till. Går du längre än till den 42:e veckan kommer din barnmorska nog att vilja träffa dig lite oftare. Barnmorskan undersöker barnets läge, eventuell viktuppgång, fostervattnets mängd och fosterljuden. Man vet att över 90 procent av alla gravida kvinnor som har gått över tiden har fött sin bebis innan den 42:e veckan är slut. Kanske kan det vara till tröst. Det är inte alltid en nackdel att förlossningen inte kommer i gång exakt på dagen. Din kropp hinner mogna, din livmodertapp blir mjuk och hormonet relaxin hinner mjuka upp dina bäckenfogar ytterligare. Det kan göra att du får en smidigare förlossning. Har du packat din väska? Medan du väntar på att det hela ska sätta i gång. Det är mycket som händer på en gång, både med dig och den lilla. När du föder förbränner du ca 500 kalorier i timmen. Det är lika mycket som en maratonlöpare gör av med. Passa på att äta mycket kolhydrater och sov så mycket du kan, då kommer du att orka bättre. Förbered dig väl! Lycka till, du och din bebis.
Pappa
Nu har ni kommit så här långt. Även du gör gott i att förbereda dig inför maratonloppet. Många pappor beskriver förlossningen som totalt utmattande. Just att vara med hela tiden men inte riktigt delta, inte riktigt veta vad man ska göra och samtidigt vaka och bevaka. Det tar på de psykiska krafterna. Förbered dig minst lika väl och ta det lugnt. 

Graviditetsapp för smartphone
Barnet
Ditt barn är nu ca 50 cm från topp till tå. Det är fullt utvecklat och kan lämna sin trygga tillvaro i livmodern. Ge barnet all din kärlek och omvårdnad. Nästan allt fosterfett är borta och 15 procent av kroppen består av fett. Vanligtvis klipps navelsträngen ca 2-3 minuter efter att barnet har fötts (gäller friska fullgångna barn). Då går barnet inte miste om den sista mängden blod som finns kvar i navelsträngen efter födseln. Efter födseln lossnar moderkakan. Graviditetshormoner kan påverka det nyfödda barnet. Det kan göra att pojkar och flickor kan ha svullna bröstvårtor och även innehålla små mängder mjölk. Könsorganen kan påverkas av detta, blygdläpparna på flickor och pungen på pojkar kan vara förstorade. Det är normalt och försvinner efter ett kort tag.
Mamma
Sista veckan av graviditeten! Du förväntas föda snart, men endast 5 procent av alla barn föds på den beräknade förlossningsdagen. Räkna med plus/minus två veckor. Om förlossningen behöver sättas igång så görs det på förlossningen/bb i vecka 42. Du kommer tillbaka till barnmorskan på efterträff (efterkontroll) ungefär 6-12 veckor efter förlossningen. Du ringer själv till din barnmorska och beställer tid. Om du behöver preventivmedel så kan du fråga barnmorskan om det då. Amningen är inget hundra procentigt skydd mot graviditet. Har du frågor före din efterträff kontaktar du självklart din barnmorska. 
Partner
Nu är det snart dags! Det är nära din partners beräknade förlossningsdatum. Då kan det vara bra att komma ihåg att många går över tiden, ofta förstföderskor, så ha tålamod och bli inte orolig om bebisen tar tid på sig att komma. Ta väl hand om varandra den tid som är kvar så att ni är starka och utvilade då dagen för födseln kommer. 
Ring er BVC samma dag ni kommer hem från sjukhuset. För er som inte är gifta måste sambon efter födandet kontakta socialkontoret och familjerätten för att underteckna ett papper där han intygar att han är barnafadern.

Nu vill jag bara att bebis ska komma ut till oss så jag slipper ha det så jobbigt som jag har det just nu. Det är just nu tungt och kroppen säger snart ifrån helt. Vi får hoppas på att det sätter igång efter min promenad och att vi kanske får åka in under dagen. 
Hoppas alla får en bra dag! 
Kramar <3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar