Du lever bara en gång

Du lever bara en gång

lördag 2 februari 2013

Vecka 30

Idag har vi nått ytterligare en ny milstolpe då vi kommit över och har endast 10 veckor kvar till bf den 19 april. Och nu är det mycket som måste fixas med innan bebis kommer. Idag ska Joakim till Babyproffsen för att beställa babyskydd som vi ska hyra under bebis första månader. Det blir nog även att köpa skötbädd, skötväska och regnskydd till vår vagn :) Och om några veckor kommer även vårt skötbord hem och vår nya soffa och soffbord, det ska bli skönt att få i ordning här hemma i lägenheten innan bebis kommer. Jag väntar även på att bror min ska byta sängar till sina små killar så vi kan slipa och måla en av de vit så vår lilla får en fin vit spjälsäng när h*n kommer :)
Här nedan kommer jag att skriva lite om vad som händer och sker i vecka 30:


Vecka 30

Mamma praktika Graviditeten vecka för vecka av Leni Söderberg
Bebis
Vid den här tiden väger din bebis ca 1400g, är ca 38 cm lång och ca 28 cm från huvud till stjärt. Barnets fysiska proportioner är nu som ett nyfött barn. Hjärnan växer och veckar ihop sig mer och mer för att få plats i kraniet. Även om det börjar bli trångt kan barnet fortfarande slå kullerbytta i livmodern. Om du är förstföderska kommer din bebis antagligen att lägga sig med huvudet neråt om ett par veckor. Har du fött barn tidigare kan bebisen ligga lite hur som helst ända fram till slutet.
Du
Tre fjärdedelar av din graviditet har passerat. Din mage är ordentligt rund och fundusmåttet är ca 28-31 cm. Du upplever kanske ditt barn som lite väl stökigt just nu. Det är som om det passar på och tar ut svängarna medan det kan. Lugna kvällar framför tv:n ät inte att tänka på. Många kvinnor vittnar om att såsom bebisen var i magen blir den även efter att den fötts. Är du trött eller pigg? Du kan själv påverka detta mer än du tror med vila, motion och rätt kost.
Pappa
Många upplever att det inte är någon idé att börja med något nytt innan bebisen är född. Men varför inte? Gör något ni inte gjort tidigare. Det kommer dröja innan ni kan ägna er åt en aktivitet tillsammans när ni blivit tre.
Vänta Barn
Cirka 38 cm lång, vikt cirka 1,4 kg. Nu kan ni märka att barnet reagera r på olika sorters musik. Det kan fortfarande slå runt i mammas mage.

Graviditetsapp för smartphone
Barnet
Ditt bar väger ca 1,6 kg och är ca 27 cm från huvud till stjärt. Barnets kroppsbehåring - lanugohår - börjar försvinna. Lite fjuniga strån kan finnas kvar när barnet föds men det försvinner efter några veckor. Barnet öppnar och stänger ögonlocken. Lungorna, muskler och hjärnan fortsätter sin utveckling och skelettet hårdnar än mer. En del barn börjar redan nu lägga sig med huvudet i bäckeningången. Du kan känna att barnets huvud pressar på mot bäckenbotten och även tydliga sparkar upp mot bröstkorgen.
Mamma
All extra vikt som du bär upp påfrestar din rygg. Tänk på hållningen. Dina lungor tar upp ca 20% mer syre vilket kan göra att du känner dig mer andfådd. Barnet växer mycket nu, tänk på att äta bra mellanmål under dagen. Ibland kan du bli lätt illamående dessa veckor då barnet växer mycket och hormonpåslaget är stort vilket inte är ovanligt. Börja nu planera in då du tänker sluta arbeta.
Partner
Nu är det dags att anmäla sig till den förlossningsförberedande utbildningen. Det finns även kurser som vänder sig till mamman, till dig eller till er båda. Många blivande föräldrar väljer att gå en profylaxkurs för att få en sådan bra förberedelse som möjligt inför förlossningen.

När Joakim väl kommer hem efter sitt besök i stan blir det säkerligen lite lördagsmys i soffan framför fotboll på tv:n gud vad jag har saknat dessa lördagar.! 
Jag älskar dig mest av allt min älskling! 4/1-08 Förlovade 4/12-09 För mig är du KÄRLEK! <3

Hoppas alla får en kanon bra dag!
Kramar <3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar