Du lever bara en gång

Du lever bara en gång

måndag 25 februari 2013

Vecka 33

I lördags gick vi in i ny vecka och det börjar nu kännas nära. Men hade ändå inte sagt nej till att det gick lite fortare ändå. Under helgen har jag spenderat mesta tiden i tipshallen i Växjö för att se när älsklingen spelade arabycupen i fotboll som hans lag sedan blev segrare i. Grymt bra var de.
Idag måndag kommer jag endast att ta det lugnt här hemma då jag inte har skola förrän imorgon och som det ser ut nu blir det bara att ligga och titta film med en bok.
Här nedan kommer jag skriva lite om vecka 33:

Vecka 33

Mamma praktika Graviditet vecka för vecka av Leni Söderberg
Bebis
Vikt ca 2 kg och längd ca 43 cm. Tung som en mjölpåse. Din bebis ökar sin vikt med ca 225 g i veckan. Barnet börjar kunna reglera kroppstemperaturen. Underhudsfettet lagras upp. Din bebis benmärg kan producera röda blodkroppar. Nu uppfattar ”hon” ljus och mörker, natt och dag. Vissa forskare hävdar att barnet till och med kan fokusera blicken i livmodern och att det skulle förklara varför det nyfödda barnet endast har ett närseende på ca 20-25 cm. Andra säger att barnet lär sig att fokusera under första till andra levnadsmånaden, då man vet att barnet kan följa t.ex. en röd boll med blicken.
Du
Ditt magmått är 30-33 cm. Men kom ihåg att det är framförallt din egen kurva som intresserar barnmorskan. Att din mage växer till varje besök. Om du har turen att följa den önskvärda kurvan för viktökning under graviditeten så har du ökat runt 10-12 kg. Men om du ökar mycket i vikt just nu är det inte konstigt. Sluta inte att äta för att du oroar dig över stor viktökning. Just nu behövs mycket näring både till dig och din bebis. Välj bara vad du äter. Är du sugen hela tiden? Många gravida tänker mycket på förlossningen nu. Läs mycket och förbered dig väl. Mycket böjande eller sittande kan ge upphov till halsbränna.
Pappa
Vissa blivande mammor är ganska stora runt magen just nu och upplever att det är tungt att röra sig. Andra kvinnor är mindre och verkar också mindre besvärade. Trots det är det vettigt att hon sparar på sina krafter och inte överanstränger sig med tunga lyft eller andra stora förändringar. Hjälp henne att finna ro.

Graviditetsapp för smartphone
Barnet
Ditt barn är ungefär 43 cm från topp till tå och väger ca 2,2 kg. Kroppen fortsätter att lagra underhudsfett. Fostervattenmängden ökar inte längre utan är nu densamma. Hjärnan växer snabbt och barnets huvud ökar i storlek. Barnet fortsätter att röra sig men du kommer att känna det mer som att det rullar än de tydliga sparkarna du kände tidigare. Dina aktiviteter påverkar barnet, när du äter, om du sitter, ligger eller går och alla ljud från yttervärlden.Försök att ha en vilostund varje dag. Köp gärna avslappningsband.
Mamma
Om ditt barn har lagt sig tillrätta kommer det kännas behagligare för dig, det blir lättare att andas och om du haft magbesvär kan det försvinna nu. Du kommer att uppleva ett ökat tryck nedåt och du kan känna stickande känslor i bäckenet, det är helt ofarligt. Sjukhusen har öppna föreläsningar en gång per månad.
Partner
Nu har säkert både du och din partner stora förväntningar inför förlossningen och det är lätt att fokusera på detta eftersom det är en spännande tid ni går tillmötes. Men det kan även vara värt att prata om tiden efter förlossningen. Läs gärna böcker och förbered er tillsammans på livet efter barnets födsel så att den första tiden blir så lätt och positiv som möjligt.

Bild på magen vecka 32 (31+6) Tagen fredag 2013-02-22

Bild på magen vecka 32 (31+6) Tagen fredag 2013-02-22

Bild tagen innan det var dags för lite fotboll i lördags i vecka 33 (32+0) Tagen lördag 2013-02-23

Bild tagen innan det var dags för lite fotboll i lördags i vecka 33 (32+0) Tagen lördag 2013-02-23
Idag är det 53 dagar kvar till beräknad födelse av vårt lilla mirakel som jag längtar till denna dag och på lördag ska jag sätta igång att slipa och måla bebis spjälsäng, ska bli så skönt att snart få hem den och kunna fixa iordning i sovrummet. Det är idag 45 dagar kvar till vårt förra bf datum och 41 dagar kvar till den dagen som min mamma har gissat på att bebis kommer på. Vi får väl hoppas på att bebis i alla fall stannar kvar hela mars, sen får h*n komma när som helst.

Hoppas alla får en bra dag!
Kramar <3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar