Du lever bara en gång

Du lever bara en gång

måndag 4 mars 2013

Vecka 34

Idag är det måndag igen och jag har tillbringat helgen hos mina föräldrar i Påskalla. I fredags blev det bowling på Big Bang för att fira morfar som fyllde år i torsdags och sedan hem till mamma och pappa för att äta planka. Mycket trevligt dock slocknade jag i soffan vid nio typ då jag varit vaken sedan 03.40 på morgonen och även varit en hel dag i skolan och det var lite väl påfrestande för gravidkroppen det. I lördags blev det en lugn och skön dag hemma hos mamma och pappa vi åt våfflor och jag gosade med min brors dotter hela dagen, mamma och jag åkte sedan och lämnade henne och bror där jag fick med mig flera kassar med bebis kläder till vår bebis och brorsans tjej sa att hon skulle plocka ihop mer till när bebis väl är ute och vi vet om det blir en kille eller tjej :)) Det är fördel att bror redan har tre barn för gud vad mycket fina kläder vi fick med hem. Igår söndag var jag och mamma en heldag i Kalmar för att inhandla bh till mig och även spendera hela eftermiddagen på bröllopsmässan. Tittade på massa fina klänningar och såg även de fina modellerna som syster varit med och sminkat då de i hennes styling grupp på gymnasiet var på mässan och jobbade :)
I lördags gick vi även in i ny vecka 34(idag 33+2) och konstaterade att det i fredags var exakt sju veckor kvar till bf. Nu längtar vi verkligen till vårt lilla mirakel kommer, de enda vi behöver ha hem innan bebis kommer är spjälsängen som mamma och pappa kommer med antingen till helgen eller helgen efter det. Mamma och pappa skulle hjälpa oss att slipa och måla den vit också ;)
Här nedan kommer jag skriva lite om vecka 34:

Vecka 34

Mamma praktika Graviditeten vecka för vecka av Leni Söderberg
Bebis
”Hon” väger ca 2250 gram och är ungefär 44 cm lång. Från huvud till stjärt, 32cm. Om din bebis är liten kan man behöva fastställa ”hennes” vikt genom ultraljud. Alla inre organ är färdiga och redo inför födseln, men lungorna behöver mer tid för att säkert klara omställningen från vatten till luft. Ansiktet är slätt och de flesta rynkorna är borta. Ögonens pupiller kan vidgas och dras ihop. Det är allt svårare för din bebis att göra stora rörelser. Men du känner ändå hur ”hon” puffar. Det börjar närma sig. Förbered dig som en löpare inför ett maratonlopp! (Eller åtminstone så gott du kan…)
Du
Ditt livmodermått från blygdbenet till toppen är ca 32-34 cm. Måtten kan variera från person till person och mellan graviditeter. Det viktigaste är att du växer mellan varje kontroll hos din barnmorska. Din livmoder kan börja träna sig inför förlossningen med s.k. förvärkar. De kan vara så svaga att du inte känner dem eller lite kraftigare, men de är snarare obekväma än smärtsamma. Sammandragningen kan hålla i sig i ca 30 sekunder. Nu är magen så stor att naveln kan ha vänt sig ut och in. Du kan också ha fått en brunfärgad linje, linea nigra, från naveln ner till blygdbenet. Den bleknar efter förlossningen och brukar försvinna helt. Det är inte konstigt on du känner dig obekväm. Bebisen är så stor nu att det trycker och drar runt bäckenet och i magen. Du kan känna dig andfådd nu i slutet av graviditeten. Barnet ligger fortfarande högt upp och kan trycka mot dina lungor. Din ökade blodvolym belastar ditt hjärta och bidrar också till flåsigheten.
Pappa
Det är lätt men också nödvändigt att fokusera på själva förlossningen och allt som kommer med den. Men lek en stund med tanken: Hur blir det när bebisen är född? Vad gör vi då? Hur kommer det att kännas att gå till jobbet varje dag och lämna tjej och barn hemma? Och hur kommer min fru eller flickvän att uppleva att vara ensam med en bebis hela dagarna?
Vänta Barn
Cirka 44 cm lång, vikt cirka 2,25 kg. Med ökat underhudsfett kan barnet bättre klara temperaturväxlingar om det skulle födas. Nu kan det reagera på mammas och pappas röster.

Graviditetsapp för smartphone
Barnet
Barnet är ca 44 cm från topp till tå och väger ca 2,3 kg. Nu kan barnet själv bekämpa lätta infektioner med sitt immunförsvar. Utrymmet minskar för varje dag och barnets rörelser blir större och långsammare. Den här veckan lägger sig en del barn tillrätta och fixerar huvudet i bäckeningången. Ca 3-4 % av alla barn lägger sig med stjärten eller benen ned mot bäckenöppningen (sätesbjudning/fotbjudning). Man kan då försöka få fostret att vända sig rätt, en så kallad yttre vändning som görs på förlossningen i vecka 37.
Mamma
Vätska kan samlas i kroppen och du märker det t.ex. på att dina ringar kanske inte passar längre, dina händer och fötter kan svullna. Din blodvolym har ökat med 50 % men nu håller sig blodmängden konstant fram till förlossningen. Bebisen börjar nu inta det vanligaste läget dvs. med huvudet nedåt i bäckeningången. Det kan slita och dra i bäckenet samt nedåt ljumskarna. Från det att du börjat känna barnets rörelse ska du känna liv i magen varje dag. Barnet utför både små och stora rörelser i magen, som att suga på tummen och göra små griprörelser med händerna, dessa känner du nödvändigtvis inte av men de flesta sparkar och andra större rörelser känns väl, speciellt under den senare delen av graviditeten. Av och till är det lugnt i magen, barnet har perioder av sömn många gånger under ett dygn. De flesta barn är aktiva på kvällen och många också tidigt på morgonen. Det kan vara stor skillnad från barn till barn hur mycket och hur kraftigt barnet sparkar. Om du är bekymrad över att ditt barn rör sig mindre ska du kontakta sjukvården direkt, dag som natt, speciellt om detta sker nära i tiden till beräknad förlossning.
Partner
Nu är det inte många veckor kvar! Det kan kännas tungt för din partner eftersom kroppen nu förbereder sig på förlossningen, vilket kan orsaka olika besvär. Ge henne massage så att hon får slappna av. Men glöm inte bort dig själv. Unna dig själv en härlig behandling på ett spa eller ät en god middag tillsammans med dina vänner. 

Nu börjar det verkligen kännas som att det är nära till bebis ankomst det är endast 46 dagar kvar till bf datumet den 19 april. Och endast 38 dagar till vårt gamla bf datum den 11 april. Sen har mamma gissat på att bebis kommer ut redan 7 april som var min mormors födelse dag viket endast är 34 dagar kvar till. För mig får bebis gärna stanna kvar hela mars i magen sen får h*n komma ut till oss när som :) 
Hoppas alla får en kanon dag!
Kramar <3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar