Du lever bara en gång

Du lever bara en gång

onsdag 13 mars 2013

Vecka 35

I lördags gick vi in i vecka 35 (idag 34+4) och vi börjar nu verkligen känna att det närmar sig med stora steg. Det ända vi fortfarande väntar på är spjälsängen som vi ska få från min bror och hoppas mamma och pappa hinner få med sig den till på söndag men vi får se. Annars får de fixa i ordning med det när vi väl blir aktuellt har iaf fixat vilka lakan som ska vara i sängen så det är bara att sätta i när den väl är hemma. För någon dag sedan började jag packa bb-väskan för bebis med det som ska vara med till h*n :) jag kommer börja packa väskan till mig själv om någon vecka :) Det är nära nu!
Här nedan kommer jag att skriva lite om vecka 35:

Vecka 35

Mamma praktika Graviditeten vecka för vecka av Leni Söderberg
Bebis
Nu väger din bebis runt 2,5 kg. Om du väntar tvillingar är de antagligen lite mindre och förlossningen närmar sig snabbare ör dig. Många tvillingar föds redan i vecka 37. Nu är ”hon” ca 45 cm lång. Barnet flyttar på sig, blinkat, kissar, sväljer fostervätska och kan även hicka ibland. Det känner du igen som ett litet tickande i magen. Barnets hud har ett tjockt lager fosterfett, vemix, som skydd mot fostervattnet. En normal navelsträng är ca 50 cm lång och tjock som en tumme.
Du
Du kan känna livmoderns högsta topp ca 15 cm ovanför din navel och ditt totala fundusmått är ungefär 32-35 cm. Du har nog ökat minst 11-13 kg i vikt. Många kvinnor känner sig lättirriterade nu. Bebisen trycker överallt, det är svårt att stå, sitta och sova. Nu är det viktigt hur du står och ligger. Känner du dig trött och gnällig? Då kan det vara skönt att din partner förstår vad som händer inom dig. Prata mycket med varandra om barnet och framtiden. Skapa er bilder av vad som ska ske. Tänk, du har en livs levande bebis i magen!

Graviditetsapp för smartphone
Barnet
Ditt barn är omkring 45 cm långt från topp till tå och väger ca 2,6 kg. Det centrala nervsystemet mognar klart och matsmältningsapparaten är nästan färdigutvecklad. Barnet fortsätter att lägga på sig i vikt. Barnet fyller ut nästan hela livmodern och har inte mycket utrymme alls.
Mamma
Broskbenfogarna i bäckenet mjukas upp p.g.a. östrogenet, det kan göra att få ont i ryggen eller bäckenet. Även barnets tyngd påverkar bäckenet att vidga sig inför förlossningen. Är du omföderska så börjar barnet nu lägga sig tillrätta med huvudet nedåt inför förlossningen. Prata genom din födelseplan med din barnmorska och lägg den i din journalmapp.
Partner
Du och din partner kanske redan har börjat med nedräkningen för bebisens ankomst då det är hög tid att börja förbereda sig på förlossningen. Det är viktigt att ni som partners fungerar som ett team inför förlossningen. Även om man tycker sig vara överens kan det vara givande och betryggande för båda två att ni går igenom era önskemål. Är det första förlossningen du är med på kan det vara bra att prata med en närstående om dennes erfarenheter. Kanske kan du få en bredare bild och råd inför den stora dagen?

Nu ser jag verkligen fram emot morgondagens bm besök eftersom det är en hel månad sedan vi var där sist och det ska bli så mysigt att få höra bebis hjärtljud igen :) Jag ser även fram emot helgen som kommer då vi på lördag ska på kalas i Rockneby och på söndag kommer mamma och pappa för att hälsa på lite var länge sen sist och med sig kommer de ha syrran och min brors dotter ska bli så mysigt att träffa de igen :) 
Hoppas alla får en bra dag!
Kramar <3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar