Du lever bara en gång

Du lever bara en gång

lördag 23 mars 2013

Vecka 37

Idag går vi in i vecka 37 och har mindre än fyra veckor kvar till beräknad födelse av vårt mirakel, det är 27 dagar kvar till bf och jag längtar som bara den. Det börjar bli riktigt tungt och jobbigt nu så jag hoppas verkligen att dessa sista veckor går fort nu, kroppen är helt slut nu. Inte nog med att jag känner mig allmänt trött i kroppen så har jag konstant halsbränna och det känns som att inget hjälper. Vad ska jag göra för att bli av med det?
Här nedan skriver jag lite om vecka 37:

Vecka 37

Mamma praktika Geviditeten vecka för vecka av Leni Söderberg
Bebis
Din bebis väger nästan 3 kg (ca 2950 g) och är runt 47 cm lång. De flesta bebisar ligger med huvudet neråt vid en här tidpunkten. Men vissa bebisar kan ligga med stjärten neråt. Då brukar man försöka vända barnet. Men ofta går det alldeles utmärkt att föda fram barnet på det sättet med. Barnet tränar sina lungor genom att dra in och trycka ut fostervatten i dem. Ändå är lungorna det sista av barnets organ som mognar.
Du
Det är inte säkert att ditt fundusmått har ökat sedan förra veckan. Det beror på att många barn sjunker djupare ner i bäckenet nu. Måttet kan till och med vara lite mindre än sist. Det här är vanligast hos kvinnor som fött barn tidigare. Är du förstagångsföderska kan ditt magmått från livmoderns topp till blygdbenet vara 33-36 cm. Din viktökning kan vara 12-13 kilo eller mer. Börja förbereda dig för tiden efter förlossningen redan nu. Försök att dra ner på tempot och vila en stund varje dag. De sparade krafterna kommer du att behöva till alla nattamningar. Tänker du mycket på förlossningen? Ett bra sätt att förbereda sig inför förlossningen kan vara att skriva ner hur du och din partner vill ha det när ert barn ska födas.
Pappa
Förbered er på hur ni vill att förlossningen ska gå till. Sätt er ner och diskutera olika scenarier och vad ni gör då? Skriv ner, spara och lämna informationen till barnmorskan när det är dags. Det kommer hjälpa er båda och även dig så att du känner dig nyttig när bebisen ska komma.
Är du rädd för att föda?
Många kvinnor känner redan under sin första graviditet en stark oro inför förlossningen. En undersökning gjord av chefsbarnmorska Nicole Silverstolpe på Danderyds Sjukhus i Stockholm visar att nästan hälften av de kvinnor som söker hjälp för oro är förstföderskor. Den vanligaste orsaken är brist på tillit till sig själv och vården. Man är rädd för att inte bli sedd, att inte få plats, att personalen inte skulle förstå eller bry sig om hur de mår. Flera kvinnor angav även rädsla för att de själva eller barnet skulle dö. Liknande uppgifter visas i en annan svensk undersökning där var femte kvinna uppgav att de kände rädsla inför sitt födande och att ungefär 5 % av dem upplevde en mycket stark rädsla. De omföderskor som sökt hjälp i Nicole Silverstolpes undersökning hade upplevt tidigare förlossningar som traumatiska. Akuta kejsarsnitt var till exempel överrepresenterade i denna grupp. Men även en förlossning som på pappret föreföll ha varit okomplicerad kunde ha upplevts som fruktansvärd. Undersökningen visar att många kvinnor blev hjälpta av att få komma på ett så kallat Aurora-samtal hos en förlossningsbarnmorska. Det som hjälpte kvinnan var bl.a. det faktum att personalen kände till hennes oro. Majoriteten av kvinnorna födde sedan sina barn vaginalt och beskrev tiden både före och under förlossningen som positiv. 

Graviditetsapp för smartphone
Barnet
Barnet är nu ca 47 cm långt från topp till tå och väger ca 3 kg. Den första mjölken som kommer ur dina bröst kallas råmjölk och är rik på näring och antikroppar. Den egentliga modersmjölken kommer igång två - tre dygn efter förlossningen med hjälp av barnets aktiva sugande på brösten. Mjölken är fylld med näring och ger barnet ett skydd mot infektioner och stärker barnets immunförsvar. De allra flesta barn fixerar sig under sista delen av graviditeten. Inte ovanligt från vecka 37. Karaktären på fosterrörelserna ändras, dock ej frekvensen. Du ska känna liv i magen varje dag. Enligt Spädbarnsfondens rekommendationer ska du: 1) Lära känna ditt barns rörelsemönster under graviditeten och 2) lita på din instinkt. Om du är bekymrad över att ditt barn rör sig mindre i livmodern ska du kontakta sjukvården direkt, dag som natt, speciellt om detta sker nära i tiden för beräknad förlossning.
Mamma
Den här veckan är en lämplig tid att sluta arbeta. Nu börjar du längta efter att föda. Det är vanligt att känna förvärkar nu. Livmodern blir hård i ungefär 30 sekunder och sedan slappnar den av. Dessa förvärkar ska inte göra ont. Spänningen och förväntningar stiger ju närmare förlossningen du kommer. Man känner sig redo att föda nu och längtar. Börja packa väskan du ska ha med dig till förlossningen. Tips på saker att ha med får du från din barnmorska. Barnmorskan skriver nu en sammanfattning i mödravårdsjournalen om din graviditet och går genom födelseplanen som ni tidigare har skrivit tillsammans.
Partner
Förväntningarna är ofta höga och många blir stressade över allt som händer. Se till att ta det lugnt eftersom stresshormoner påverkar både er och bebisen. Stötta varandra och njut av de sista veckorna. Tappa upp ett varmt bad, se en bra film och ta en lång sovmorgon. Ni är värda avkopplingen!

Nu hoppas jag verkligen att tiden kan rinna iväg och att bebis bestämmer sig för att komma ut till mamma och pappa lite tidigare! Vi längtar se efter dig lilla vän!
Kom ut nu lilla vän!
Hoppas alla får en bra dag!
Kramar <3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar