Du lever bara en gång

Du lever bara en gång

tisdag 19 mars 2013

Vecka 36

I lördags gick vi in i vecka 36 och idag är det endast en månad kvar till bf på dagen :) Jag längtar så himla mycket till vårt lilla pyre kommer. Och jag hoppas verkligen att bebis kommer ut i alla fall lite tidigare än beräknad födelse. För nu börjar jag känna att det är tungt och jag har börjat få svårt att sova om nätterna. Två nätter i rad har varit helt sömnlösa och jag hoppas kunna sova bättre natten som kommer.
Här nedan kommer jag att skriva lite om vecka 36:

Vecka 36

Mamma praktika Graviditeten vecka för vecka av Leni Söderberg
Bebis
Bebisen har ökat med ett kvarts kg sedan förra veckan. Hur är det möjligt? Nu väger ”hon” ca 2750 g, är 34 cm från huvud till stjärt och 46 cm lång. Många kvinnor tycker att bebisen rör sig mer sällan och med mindre rörelser från och med nu. Fostervattnets mängd ökar inte mer utan kan snarare minska lite därför att din kropp absorberar en del av det. Det är vanligt att ”hon” har lagt sig i sin rätta position i den här veckan, särskilt om du är förstagångsföderska. Föds bebin i vecka 36 klarar den sig alldeles utmärkt men kan behöva lite extra hjälp med värme och mat. Nu avslutas ett kritiskt stadium av hjärnans utveckling. Hjärnan är färdigväxt och mogen för livet efter förlossningen. Psykologer hävdar att din bebis redan nu är medveten om sitt ”jag”. ”Hon” kan medvetet röra armar och ben, ta emot enkla budskap utifrån och svara på dem med ilskna sparkar eller genom att tryggt somna in.
Du
Din livmoder mäter 32 till dryga 35 cm och det är omkring 15 cm från naveln till livmoderns topp. Nu står magen som högst. Livmodern når upp till, och under, dina revben. Det känns, eller hur? Men misströsta inte, snart kommer magen att sjunka lite för varje allteftersom barnet lägger sig till rätta i bäckenet. Din viktökning bör normalt ligga mellan 11 och 14 kg och det är inte ovanligt att den stannar där under resten av graviditeten. Men som sagt, variationerna är många och stora. Nu börjar förberedelserna inför förlossningen. Du kommer behöva all ork du kan uppbringa! Kolostrum, eller råmjölk, är rik på protein och kan läcka ur dina bröst fast bebisen ännu inte är född. Det är normalt att kroppen samlar en del vätska, särskilt om det är varmt ute. Om det besvärar dig kan du diskutera det med din barnmorska. Nu kanske du återigen drömmer en hel del – ofta handlar det om förlossningen- det är ditt undermedvetna som håller på att förbereda dig för vad som komma skall.
Vänta Barn
Cirka 45 cm lång, vikt cirka 2,5 kg. Hos förstagångsmammor brukar barnet nu lägga sig tillrätta med huvudet nedåt och sjunka ner eller ställa in sig i bäckenkanalens övre del. Barnet ökar mellan 25 och 30 g per dag. Inne i livmodern tränar det sina lungor med andningsrörelser, fostervattnet sugs då in och pressas ut ur lungorna.

Graviditetsapp för smartphone
Barnet
Barnet är ungefär 46 cm från topp till tå och väger ca 2,8 kg. Barnet äter nu bara upp sig inför livet utanför livmodern. Rörelserna upplevs kraftfullare och tydligare. Du kanske kan se en armbåge eller häl som putar ut mot huden. Du ska känna barnets rörelser varje dag.
Mamma
Är detta din första graviditet har barnet förmodligen fixerat sig i bäckeningången nu. Du kan ha svårt att sova, du behöver vända dig ofta och drömmer kanske kraftiga, tydliga drömmar. Det är mycket som ska bearbetas inför förlossningen och den nya familjen. Fortsätt vila ofta, de sista veckorna kan kännas tunga och långsamma.
Partner
Nu träffar man ofta barnmorskan/läkaren varje vecka för att kontrollera bebisen och hur förlossningen närmar sig. Om ni inte redan har gjort det är det hög tid att prata med BVC om hur ni vill ha förlossningen, exempelvis hur födseln ska gå till och om kvinnan önskar smärtstillande medel. Prata gemensamt om detta och skriv gärna ett förlossningsbrev med önskemålen.

Som jag tidigare skrev är det endast en månad kvar till beräknad födelse idag, och nu hoppas jag nästan att bebis behagar komma ut runt datumet min mamma har gissat som är den 7:e april. För nu så här sista månaden har alla gravidkrämpor börjat göra sig påminda, svullna fötter och händer.
Här nedan är en bild tagen i lördags:
Bild från i lördags innan vi skulle på kalas (Tagen 130316)
Hoppas alla får en bra dag !
Kramar <3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar