Du lever bara en gång

Du lever bara en gång

måndag 11 februari 2013

Vecka 31

Vi har nu gått in i vecka 31 (30+2) och nu känns det verkligen som att tiden bara springer iväg. Jag har redan hunnit gå en vecka i skolan sedan jag kom tillbaka från praktiken. Vi har nu inhandlat det vi skulle köpa till bebisen såsom skötväska och regnskydd till vagnen men även hyrt bebyskyddet till bilen :) Nu är längtan verklien stor och jag kan knappt berga mig till bebis kommer. Förra tisdagen var vi på vår första föräldrautbildning då gick vi igenom förlossning och de olika bedövningsalternativen som finns för förlossningen. Nu känns allt så nära och så verkligt, endast 67 dagar kvar nu till beräknat födelsedatum :)
Nedan är lite info om vecka 31:
Mamma Praktika Graviditeten vecka för vecka av Leni Söderberg

Vecka 31

Bebis
Din bebis växer och växer. Nu väger den ca 1600 g och är 40 cm lång. Det är ungefär lika långt som från din armbåge ut till fingerspetsen. Håret på ”hennes” huvud börjar bli riktigt långt, det kan redan nu mäta ett par centimeter. Din bebis har lärt sig att orientera sig i ”rummet”. ”Hon” kan fortfarande ligga med huvudet uppåt, men redan nästa vecka ligger de flesta foster med huvudet neråt och fortsätter med det tills födseln.
Du
Ditt fundusmått kan vara 29-32 cm. Nu fyller bebisen upp större delen av din mage. Hur får allt plats? Du bör ha ökat mellan 9 och 12 kg. Många gravida samlar mycket vatten i kroppen, särskilt fötter och vader kan svullna. Tillhör du dem? Om du inte redan har gjort det, börja tänka på förlossningen och vad som ska hända efter den. Många kvinnor upplever förlossningen som ett mål, ungefär som när man längtar till dagen då man ska på semester. Både du, din bebis och resten av familjen kan ha glädje av att ni redan nu talar om och föreställer er hur det kommer att bli när bebisen är född.

Graviditetsapp för smartphone
Barnet
Runt vecka 31 börjar det bli lättare att mäta barnets totala längd. Därför anger vi från och med nu barnets längd "från topp till tå" istället för "huvud till stjärt", som vi använt tidigare. Barnet är nu ca 41 cm långt från topp till tå och väger ca 1,8 kg. Barnet behöver nu i princip bara gå upp i vikt. Alla organ är på har att utvecklas klart. Lungorna är det organ som blir färdigt sist. Barnet har nu ofta ögonen öppna när det är vaket och aktivt och blundar när det är passivt och sover.
Mamma
Kroppen förbereder sig på förlossningen och den kommande tiden som förälder. Du kanske sover sämre, vaknar ofta och har svårt att koncentrera dig. Ju närmare förlossningen du kommer, desto mer vänder din uppmärksamhet mot ditt ofödda barn, man blir introvert och börjar den mentala förberedelsen.
Partner
Har ni funderat över vilket sjukhus ni vill föda på? Många föredrar den klinik som ligger närmast eller som mödravårdscentralen rekommenderar. Många blivande mammor känner av ryggsmärtor eftersom barnet väger allt mer. Som partner kan du lindra smärtan genom att ge massage.

Nu skall jag återgå till att plugga lite inför mina föreläsningar jag har under veckan. Och imorgon blir det ytterligare en eftermiddag med föräldrautbildning på MVC och på torsdag blir det ett nytt besök hos bm för mätning av mage och kolla så bebis mår bra :) 
Hoppas alla får en bra dag! 
Kramar <3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar