Du lever bara en gång

Du lever bara en gång

torsdag 3 januari 2013

Vecka 24 & 25

De senaste veckorna har jag varit väldigt dålig på att uppdatera bloggen, kan ha vissa förklaringar då det varit jul nyår och att jag fokuserat mycket på min praktik och de uppgifter som den ger. Senast jag skrev sa jag att det hade gått hälften av min praktik och nu har jag endast fyra veckor kvar.
Tänkte skriva lite om vad vi gjorde i familjen Jakobsson/Persson under jul och nyår. Under julafton samlades vi tillsammans hemma hos Jockes farföräldrar vid klockan 12 och där blev det ett gott julbord, Kalle Anka och paketöppning. Därefter åkte vi hem till Jockes mormor för firande av jul med den sidan av släkten. Det blev julgröt skinksmörgås och även där paketöppning. Och Jocke var den so lekte mest med barnens leksaker som de fick i julklapp.
Under juldagen åkte vi hem till mina föräldrar för att fira jul tillsammans med min släkt och familj. Där åt vi även massa julmat och bara rådde om varandra. Det viktigaste är att man är tillsammans vid jul. Under mellandagarna var det dags för praktikjobb igen och älsklingen åkte hem till Lenhovda igen.
Under nyår åkte även jag hem till Lenhovda för firande med våra vänner. Det blev start klockan 12 med grillning, vid 13 gick vi till sporthallen för en massa lekar, mycket bra initiativ av lekledarna. Det blev sedan dags för att dra sig hemåt för att fixa i ordning sig inför trerättersmiddagen som vi senare avnjöt. På menyn stod till förrätt skagencheesecake, varmrätt var det ugnsbakad fläskfile med potatisgratäng och rödvinssås och till efterrätt blev det vit chokladmousse med passionsfrukt och mango sås. Allt smakade riktigt bra.!
Nu så här efter nyår då det ny året startar har jag en vecka ledigt från praktiken och på måndag börjar mina fyra sista veckor.
Nu nedan kommer jag skriva lite om graviditetsvecka 24 & 25, är nu i vecka 25 (24+5).

Vecka 24
Mamma praktika Gaviditeten vecka för vecka av Leni Söderberg

Bebis
Vikten på din bebis är ca 530g. ”Hon” är 21 cm lång. Det börjar redan bli trångt. I den här veckan börjar nästa viktiga utvecklingsstadium av din bebis hjärna. Undvik helt att dricka alkohol och om du röker, sluta nu! Det är av stor betydelse för din bebis utveckling. Bebisens balansorgan i innerörat har utvecklats och redan nått vuxenstorlek. Du känner hur barnet vrider och vänder sig i din mage. Nu vet ”hon” vad som är upp och ner.

Du
Ditt livmodermått är runt 22-25 cm och mäter 4-5 cm ovanför naveln. Magen putar! När magen växer kan du känna av ryggen. Har du starka magmuskler redan innan graviditeten klarar du dig bättre. Men det finns några träningsrörelser som passar även för gravida magar. Många kvinnor tycker det är skönt att använda en graviditetsgördel som stöd. Passar särskilt dem som fött fler barn. Det kan dra och smärta runt livmodern och ibland ner mot ljumsken. Många kvinnor drömmer livliga drömmar just nu. De kan vara njutningsfulla eller skrämmande. Det kan vara det undermedvetna som förbereder sig på det nya livet som väntar efter förlossningen.

Pappa
Tycker du om att motionera? Passa på att röra er så mycket ni kan under de lugnare veckorna i mitten av graviditeten. Promenader är utmärkt motion. Gör det tillsammans så blir det roligare. Ett utmärkt tillfälle att hinna tala om allt som händer runt om er båda just nu.

Graviditets app för smartphone
Barnet
Barnet är nu ca 21 cm långt mellan huvud och stjärt och väger ca 700g. Barnets vita blodkroppar har börjat bildas, dessa är till för att hjälpa barnet att bekämpa infektioner. Luftvägarna formas och lungorna fortsätter att utvecklas. Balansorganet i innerörat har utvecklats.

Mamma
Du har kommit en bra bit i graviditeten och många känner sig under denna period lugnare och gladare. Fortsätt röra på dig, det är bra för både dig och barnet. Vattengymnastik är omtyckt av många gravida. Kom ihåg att smörja in magen och brösten med havandeskapsolja eller någon annan mjukgörande och behaglig lotion. När du skrattar eller hostar kan du ibland läcka lite urin, det beror på att bäckenbottenmusklerna börjar tänjas ut.

Partner
Barnet är aktivt under den här perioden och ni kanske funderar på vilken kroppsdel ni känner under magen. Besök er barnmorska om ni är nyfikna på hur barnet ligger i magen.

Vecka 25
Mamma praktika Graviditeten vecka för vecka av Leni Söderberg
Bebis
Din bebis väger omkring 700g och är ca 22 cm. Det är den genomsnittliga storleken på barnet i den här graviditetsveckan, men den kan variera från bebis till bebis och mellan olika graviditeter. Man vet att alla foster är ungefär lika stora fram till vecka 20. Senare ökar skillnaderna. Barnet dricker av fostervätskan. Sprutar man in något beskt i fostervattnet dricker barnet mindre. ”Hon” är van vid att det smakar ganska sött. Fostervattnet innehåller glukos, fruktos, salt, protein, citronsyra, mjölksyra, fettsyror och aminosyror. Allt skapat av din kropp!

Du
Livmodern mäter ca 23 till dryga 26 cm och är som en fotboll. Du kan känna livmodern ungefär 5 cm ovanför naveln. Vissa kvinnor bär sina barn lågt, andra högt. Jämför din mage med kompisens om du vill, men tro inte att de kommer se särskilt lika ut. Många kvinnor börjar att ”boa sig” i mitten av graviditeten. Kanske känner även du av det. Att sätta i gång och sy nya gardiner mitt i natten eller att få städmani är inte ovanligt. Även den väntande fadern kan drabbas av detta! Någonstans i mitten av graviditeten börjar din man/pojkvän förstå vad som håller på att hända. I början kan det vara svårt för en man att känna sig delaktig. Nu när magen putar blir det ,er påtagligt att det är något som växer därinne. Vissa män känner till och med av symptom som liknar dina. Det kallas couvade-syndrom.

Pappa
Känner du dig kluven inför din nya roll som blivande pappa? Du är inte ensam. Många MVC har pappagrupper där man kan träffa andra som känner som du. Ta för dig!

Couvade
Uttrycket kommer från det franska ordet för ruva, couver. Termen syftar på de rituella regler som främst sydamerikanska indianska fäder måste iaktta i samband med moderns förlossning. Regler med symbolisk innebörd som t.ex. undvikande av vissa födoämnen eller kontakt med vissa föremål för att skydda barnets själ. I den västerländska kulturen har couvade fått stå för de psykiska och fysiska förändringar som många blivande fäder kan känna av. De kan t.ex. gå upp i vikt, bli illamående, få matsmältningsrubbningar och kräkas. Män som drabbas brukar vara de som är djupt engagerade i sin kvinnas graviditet och förstående förlossning. I vissa fall kan det gå så långt att mannen också känner smärta under förlossningen. Men vanligen brukar symptomen vara lindriga och sträcka sig till ett ökat bukomfång.

Graviditets app för smartphone
Barnet
Barnet kan ligga så att det trycker på blåsan vilket gör att du måste gå på toaletten ofta. Ditt barn är nu ca 22 cm långt mellan huvud och stjärt och väger ca 800g. Navelsträngen är tjock och elastisk, den innehåller två artärer och en ven. För att förhindra att blodkärlen trasslar ihop sig så ligger de inbäddade i en geléaktig massa. Barnets permanenta tänder bildas och kommer fram när barnet tappar sina mjölktänder i sexårsåldern.

Mamma
Du känner av tyngden allteftersom magen växer. Ont i ryggen, kramp i benen och tryck ner mot bäckenbotten är inget ovanligt. Du kan avhjälpa det med stretchövningar.

Partner
Om du lägger örat mot din partners mage kan du kanske höra fostrets hjärtljud som slår betydligt snabbare än mammans hjärta. Det kan ta tid att hitta rätt position men ha tålamod.

Kan även berätta att älskling kände bebis sparka för första gången den 1 januari, då det syntes väldigt väl utanpå magen att bebis sparkade så då var det bara ta på magen och känna. Riktigt mysigt! Det kändes bra att äntligen få dela denna känsla med Jocke! 
Hoppas alla får en bra dag!
Kramar <3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar