Du lever bara en gång

Du lever bara en gång

lördag 19 januari 2013

Vecka 28

Idag når vi många milstolpar på samma dag faktiskt tre stycken! För det första är det endast nu exakt två veckor kvar tills jag flyttar hem till Lenhovda på heltid, för det andra så är det endast 90 dagar kvar till beräknad förlossning och det innebär exakt tre månader kvar idag! Och sist men inte minst så går vi in i vecka 28 (27+0) idag också!

Här nedan skriver jag lite om vad som händer i vecka 28:
Mamma praktika Graviditeten vecka för vecka av Leni Söderberg

Vecka 28

Bebis
Vikt 1,1 kg och total längd runt 35 cm. Hittills har hjärnans ytskikt varit relativt slätt. Nu växer hjärnan och börjar forma sina karaktäristiska vecklingar. Bebisens ögonbryn och fransar har vanligtvis redan växt fram i den här veckan. Håret på huvudet börjar att bli långt. Hela kroppen är täckt med tunt fjunigt hår som formar små virvlar. Kroppen börjar bli rund av det underhudsfett som lagrats. Din bebis har ökat sin vikt ca 10 gånger på 11 veckor från 100 g till 1100 g!! Bara på de senaste 4 veckorna har ”hennes” vikt fördubblats. Nu växer ”hon” snabbt! Än så länge är det svårt att säga hur ”hon” ligger i magen. ”Hon” kan fortfarande vända sig, och vissa bebisar fortsätter med det fram till veckorna föra förlossningen.
Du
I vecka 28 drar många kvinnor en lättnads suck. Föds din bebis nu har ”hon” stora chanser att klara sig. Din livmoder mäter ca 26-29 cm från blygdben till topp. Men måttet är relativt. Olika barnmorskor kan få olika mått. Huvudsaken är att magen växer. Du kan ha ökat mellan drygt 7 och 11 kg i vikt. (Och det finns många som har gått upp mer än så.) Bara placentan (moderkakan) väger nästan ett halvt kilo (400 g) just nu.

Vänta Barn(bok)
Cirka 35 cm lång, vikt cirka 1,1 kg. Barnet sover och vaknar, känner skillnad på surt och sött. Lungorna har utvecklats och barnet fortsätter att träna på att andas. Nu börjar barnet minnas och lära sig saker. Om det skulle födas nu har det stora chanser att överleva och bli friskt.

Gaviditetsapp för smartphone
Barnet
Ditt barn är nu ca 25 cm långt från huvud till stjärt och vikten är ca 1,2 kg. Barnets tillväxt och utveckling är mycket snabb nu. Lungorna är i princip färdigutvecklade. Barnet är van vid din röst, fortsätt att prata och sjung med barnet.
Mamma
Det är nu en tredjedel av graviditeten kvar. Du kanske känner dig helt slut eller så mår du fantastiskt, det är mycket olika. Livmodern fortsätter att växa och du kan känna tryck upp mot bröstkorgen. Det kan vara en lite obehaglig känsla. Det är en kraftig tillväxtperiod mellan vecka 28-32. Barnet är livligt i magen och kan ibland hindra dig i din nattsömn. Nu är det dags att gå på föräldrautbildning, prata med din barnmorska.
Partner
Din partner kan tycka att det känns jobbigt under den här perioden. Påminn gärna henne om hur mycket hon betyder för dig och hur härligt det ska bli att få ett gemensamt barn.

Idag blir det även för mig och älsklingen att besöka Kalmar och Ikea för att titta på en ny soffa och soffbord, vi skall även införskaffa oss lite saker som behövs tills vårt lilla mirakel kommer såsom skötbord, sängkläder, etc. Det ska bli skönt att få det gjort då jag känner att min ork inte finns hos just nu för tillfället. Har börjat bli väldigt trött de senaste dagarna då jag märkt att magen växt väldigt mycket på kort tid. Känner mig verkligen som ett kylskåp just nu, och större ska jag bli inser att det kommer att kännas som att jag kommer spricka. Känner redan nu att skinnet knappt räcker till. 

Hoppas alla får en bra dag! 
Kramar <3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar