Du lever bara en gång

Du lever bara en gång

onsdag 9 januari 2013

Vecka 26


För ett par dagar sedan gick jag in i ny vecka vilket innebär vecka 26, detta innebär att det endast är 14 veckor kvar till bf. Idag har vi endast 100 dagar kvar till bf (25+4) och det innebär att vår nästa milstolpe är imorgon då vi går ner på tvåsiffrigt. Kommer nedan skriva lite om vecka 26:

Mamma praktika Graviditeteten vecka för vecka av Leni Söderberg
Bebis
Ungefär 850 g väger din bebis nu och ”hon” är ca 23 cm lång från huvud till stjärt. Många barn rör sig mycket trots att det börjar bli trångt därinne. Flera försök visar att din bebis kan höra ljud från den 24:e veckan. Det finns en hel del att lyssna på, din livmoder är ingalunda en tyst plats. Ljudnivån kan nå upp till mer än 80 decibel, ungefär som på en livligt trafikerad gata. Det högsta ljudet är din mage som kurrar!
Du
Din livmoder känns 6 cm ovanför naveln och är ca 24-27 cm från blygdbenet till toppen. Livmodern växer på längden med ca 1 cm i veckan. Du har antagligen ökat i vikt med mellan 7 och 10 kg. Nu kan du känna av:
·         Trötthet i ryggen
·         Kramp i benen
·         Tryck mot bäckenet
·         Att du blir varm och svettig
Håll humöret uppe! Två tredjedelar av graviditeten är bakom dig.
Pappa
Visst går det att få kontakt med bebisen! ”Hon” lär sig känna igen båda era röster. Att höra er tala nu kommer efter födseln och underlätta dina möjligheter att trösta och sköta om ”henne” när din partner behöver avlastning.

Graviditetesapp för smartphone
Barnet
Barnet är ca 23 cm långt från huvud till stjärt och väger ca 900 g. Barnet kan andas in och ut. Ögonen är färdigbildade. Barnet reagerar med högre puls när det hör ljud. Studier har visat att barnet reagerar på beröring runt denna vecka.
Mamma
Kom ihåg att smörja in magen och brösten med olja eller lotion för att förhindra graviditetsstrimmor. Blodcirkulationen tar hand om den ökade mängd vätska som finns i kroppen vilket gör att ditt hjärta och dina njurar jobbar extra hårt. Det är dags att boka in dig/er på mödravårdscentralens föräldrautbildning om ni inte redan har gjort det.
Partner
Tänk på att regelbunden motion är bra för både dig, den blivande mamman och barnet. Föreslå gärna att ni går ut på en promenad tillsammans eller någon annan fysisk aktivitet som inte är allt för krävande. 

Idag fick vi besöka förlossningen då jag under natten haft kraftiga kramper i magen för att genomföra en kontroll. Allt såg bra ut och de befarade att jag hade fått urinvägsinfektion och att det var därför jag hade sådana kramper. Svar på odlingen får jag på fredag och vet då om jag har urinvägsinfektion. Får nästan hoppas att det var det nu så jag kan behandlas och slippa dessa kramper. 
Hoppas alla får en bra dag!
Kramar <3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar