Du lever bara en gång

Du lever bara en gång

söndag 27 januari 2013

Vecka 29

Igår lördag gick vi in i vecka 29 och det var endast en vecka kvar till jag flyttar hem på riktigt till Lenhovda igen. Det ska bli så skönt att få komma hem till min gamla vardag och framför allt min egna säng och min älskling. Så idag har det blivit att jag börjat plocka i ordning på alla mina saker som jag ska ha med mig hem till Lenhovda, det ser ut att bli många väskor. Men det går nog bra att få med sig alla de på bussen på lördag.
Nu nedan kommer jag skriva lite om vecka 29:

Mamma praktika Graviditeten vecka för vecka av Leni Söderberg

Vecka 29

Bebis
Nu väger hon ca 1250 g och är runt 37 cm lång från fot till huvud. Det är ungefär lika långt som din underarm, från armbåge till lillfingret. Kom ihåg att nu kan bebisar variera väldigt i både vikt och storlek. Man vet t.ex. att pojkar vanligtvis väger mer än flickor och att den andra bebisen ofta väger mer än den första. Bebisen trycker mot livmoderväggen med armbågar och knän. En plötslig spark kan överraska dig. Din bebis känner när du är upprörd och stressad. Det frigör stresshormoner i ditt blod som sedan passerar moderkakan och överförs till barnet. Detta kan leda till att barnets hjärtfrekvens ökar och att ”hon” börjar sparka. Om du vill kan du se om ”hon” lugnar ner sig genom att du försöker slappna av eller vaggar kroppen stilla från sida till sida.
Du
Nu kan du känna toppen av din livmoder ca 10 cm ovanför naveln (men återigen, det kan variera väldigt mellan olika bebisar). Måttet från ditt blygdben till övre delen av livmodern är ca 27-30 cm. har du följt kurvan för en lite mindre mage kan ditt livmodermått vara 24 cm eller större. Liten eller stor mage, kvinnor är olika, huvudsaken är att din kurva stadigt ökar. Du kan ha ökat mellan 8,5 och drygt 11 kg i vikt. Har du gått upp mer eller mindre än så länge och känner oro? Var inte rädd att diskutera din oro med din barnmorska, att prata om oro leder ofta till att den minskar. Din blodvolym har ökat med ca 1,5 liter. På grund av det ökade trycket på blodkärlen i underlivet och i benen kan du få problem med homorrojder eller åderbråck. Många kvinnor känner av förvärkar redan nu. Är du orolig för att föda för tidigt? Prata då med din barnmorska om detta!
Bra sätt att dämpa förvärkar
Lägg dig i ett varmt bad. Då slappnar du och dina muskler av och värkarna avtar för de flesta. Detta brukar fungera ända tills det är dags för förlossning.

Graviditetsapp för smartphone
Barnet
Barnets vikt är ca 1,4 kg och längden ca 26 cm från huvud till stjärt. Hjärnan och de inre organen fortsätter att utvecklas och barnet lägger på sig mera vikt. Barnet fortsätter att sträcka på sig och sparka men har nu inte lika mycket plats att röra sig på. Kroppen och huvudet är proportionerliga. Barnet kan kontrollera andning och kroppstemperatur. Barnet är känsligare för ljus, ljud, smaker och lukter.
Mamma
Du kan känna ett visst obehag av att alla organ trängs undan av magen och barnet. Och du kan känna dig tung och trött i benen, vila mycket. Använd gärna stödstrumpor. Glöm inte mellanmålen. Skriv ner dina tankar om att vänta och föda barn i en födelseplan. Det är bra sätt att bearbeta det du har framför dig och att ta med till förlossningen. Har du gått på föräldrautbildningen?
Partner
Under den här perioden är det bra om ni på allvar börjar planera inför den nya familjemedlemmens ankomst. Det kan handla om att inreda en barnkammare, köpa skötbord, vagga eller spjälsäng. De flesta återförsäljarna av barnvagnar har 12 veckors leveranstid så det är hög tid att beställa nu.

Tidigare skrev jag att vi hade varit och tittat på en vagn som vi sedan köpte tänkte lägga in lite bilder på den fina vagnen som vi köpte. 

Vagnen framifrån :)

Med liggdelen i vagnen :)

Vagnen utan liggdel då det endast är sittdel :)

Nu vill vi bara fylla denna lilla liggdel med vårt lilla mirakel :)

Vagnen från sidan :)
Den står nu hemma hos svärföräldrarna då vi inte vill att våra små katter ska ligga i den. Nu har vi beställt alla saker till vårt lilla mirakel också såsom skötbord och liknande. Det vi nu ska åka och beställa för att hyra är ett babyskydd till bilen och att vi ska få spjälsängen från bror min så vi kan slipa och måla den. Vi har även skickat efter en ny soffa och soffbord som kommer nästa månad. Det känns verkligen som att vi är i fas nu till jag ska flytta hem på lördag. Längtar som bara den!
Hoppas alla har en bra dag!
Kramar <3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar